Hisse Senetlerindeki Artış, Zenginleri Tarihin En Zenginleri Yapıyor

Merkezi Fransa’da bulunan “Capgemini” adlı danışmanlık şirketi tarafından yapılan bir araştırma

Capgemini’ye göre, “yüksek net değere sahip bireylerin” (HNWI) sayısı geçen yıl yüzde 5,1 artarak 22,8 milyona ulaştı. Dünya Varlık Raporu’na göre, bu zenginlerin toplam servetleri 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 4,7 artarak 86,8 trilyon dolara yükseldi.

ZENGİNLERİN SERVETLERİ, HİSSE SENEDİ PİYASALARI YÜKSELDİKÇE KATLANIYOR

Capgemini’nin yıllık araştırmasına göre, varlıklı kişilerin sayısı ve toplam serveti, şirketin 1997 yılında başladığı araştırmanın başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Araştırma, hisse senedi piyasalarının yükseldiği dönemlerde bu zengin kişilerin servetlerinin de arttığını gösteriyor.

Buna göre New York’un teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ı 2023’te yüzde 43 yükselirken, geniş tabanlı S&P 500 yüzde 24 yükseldi.

Diğer yandan Paris CAC 40, yüzde 16 büyürken, Frankfurt DAX ise yüzde 20 yükseldi.

SERVETLERİN YÜZDE ÜÇÜ AZALDI

Capgemini’nin araştırmasına göre, 2022’de makroekonomik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerle dolu bir yıl yaşandığı ve bu dönemde varlıklı bireylerin sayısı ile servetlerinin her birinin yüzde üçten fazla azaldığı belirtildi.

Varlıklarındaki düşüş, hisse senetlerinin düşmesiyle son on yılın en sert düşüşü oldu. Araştırmada, “2023, ekonomik büyümeyi getirdi ve büyük yatırım sektörlerine bu düşüşü tersine çevirmek için iyi ortam yarattı.” denildi.

HİSSE SENETLERİ TEKNOLOJİ İLE YÜKSELDİ

Araştırmanın sonuç bölümünde, “Devam eden faiz oranı belirsizliğine ve artan tahvil getirilerine rağmen hisse senetleri, üretken yapay zekaya duyulan ilgi ve bunun ekonomi üzerindeki potansiyel etkisi ile teknoloji piyasasıyla birlikte yükseldi.” ifadesi bulunuyor.
Artan zenginlik ve eşitsizlik tartışmaları alevlendiriyor.

Dünya genelinde artan zenginlik ve eşitsizlik, zenginlerin vergilerden adil paylarını ödemesiyle ilgili tartışmaları da kızıştırdı. Brezilya ve Fransa gibi ülkelerin, diğer G20 ülkelerine dünyanın en varlıklı insanları için küresel bir asgari vergi belirlemeleri çağrısını yapmaları da giderek artıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir